Okul, daha önceden hiç ev ortamından ayrılmamış bir çocuk için, aile ortamındaki sistemden farklı olarak gireceği, yeni kurallarla tanışacağı ve bütün bunlarla tek başına baş edeceği yeni bir düzendir. Daha önce tanışmadığı birçok çocukla ve yeni bir otorite figürü olan öğretmeni ile bu süreci yaşaması beklenir. Okula başlama sadece yaşı gelen çocuğun okula gönderilmesinden öte birçok hazır olunuşu gerektirir. Bunlar duygusal, bilişsel, sosyal ve fiziksel hazır oluştur.
Çocuğum okula hevesle nasıl gider?
Bütün çocuklar önemli olduğunu, değer verildiğini, verilen görevleri yerine getirebilmeyi ve getirdiği vakit takdir görmeyi bekler. Kendisine ve ailesine güvenen, kendisini yeterlilik duygularıyla dolu hisseden çocuk için başarı kendiliğinden gelecektir. Ailenin, çocuğun hazır oluşuna sunduğu bazı olanaklar da çocuğun okul için daha çok heves beslemesini sağlar. Bunlar; okul öncesi eğitim kurumlarına göndermek, gelişim dönemlerine uygun kitaplar okumak, sinema, tiyatro, müze, konser gibi çocuğun soru-cevap yapabileceği sosyal ortamlara götürmek ve bunlar üzerine çocukla sohbet etmektir.
Çocuğum okula başladıktan sonra ne gibi bir sorunla karşılaşabiliriz?
Okula adapte olamayan çocuk sosyal olarak içe çekilme ve okula gitmeyi red etme şeklinde gözle görülür uyum sorunları ile karşımıza gelebilir. Bunların yanında;
-Küfürlü ve argo konuşma,
-Karşı gelme, karşıt olma,
-Yalan söyleme,
-Alt ıslatma,
-Dışkı kaçırma,
-Tırnak yeme,
-Kekemelik,
-Parmak emme gibi daha önceden yapıp bıraktığı ya da ilk defa geliştirdiği davranış eğilimleri gösterebilir.
Çocuğum uyum sorunu gösterdiğinde ne yapmalıyım?
Bu tarz sorunlarla karşı karşıya geldiğimizde yapılacak en önemli adım sakin kalıp sorunun kaynağının ne olduğunu bulmaya çalışmak olacaktır. İlk adım olarak kaçınma gösterdiği durumlar, kişiler ve mekanlar tespit edinilebilinir. Ebeveyni ile güven dolu bir iletişime sahip olan çocuk, herhangi bir sorunla karşılaşınca, çözüm bulması için anne-babasına korkusuzca gelecektir. Eğer buna rağmen gelmiyor kaçınmalar ve sorunlar devam ediyorsa sınıf öğretmeni ile görüşmek en doğrusu olacaktır. Sınıf öğretmeni gerekli görür ise, bir uzmana yönlendirilmesi gerektiği bilgisini aileyle paylaşacaktır.
Klinik Psikolog Ayfer SEZER